Kontakt os i dag

DSI Storskoven

”Systemisk og Narrativ Forståelse.”

På DSI Storskoven baserer vi vores pædagogiske og behandlingsmæssige arbejde på systemiske og narrative tilgange. Disse tilgange sætter individet og deres fortællinger i centrum, og de hjælper os med at forstå, hvordan mennesker skaber mening i deres liv gennem relationer, kommunikation og kontekst.

Den systemiske tilgang fokuserer på at forstå individer som en del af større systemer, såsom familier, grupper eller institutioner. Det betyder, at vi ser den unges adfærd og udfordringer som meningsfulde reaktioner på deres følelsesmæssige tilstande og deres omgivende kontekst, og vi søger at forstå disse reaktioner frem for at bedømme dem. Vi arbejder med at skabe nye meningsfulde sammenhænge, hvor den unge kan udvikle sig positivt gennem dialog og refleksion.

Den narrative tilgang bygger videre på denne forståelse ved at fokusere på de fortællinger, mennesker skaber om sig selv og deres liv. Vi ser på, hvordan disse fortællinger kan forme den unges identitet og handlemuligheder. Ved at arbejde narrativt støtter vi de unge i at udforske og (gen)skrive deres egne historier på måder, der giver dem større kontrol og handlekraft i deres liv. Vi tror på, at der altid er alternative historier, som kan skabe nye muligheder for udvikling.

Anvendelse i Praksis.

I praksis ser vi den systemiske og narrative tilgang omsat i vores daglige arbejde på flere måder:

– Relationel praksis.

Personalet arbejder kontinuerligt med at skabe tillidsfulde relationer til de unge og deres familier. Vi anser relationen som værende fundamentet for al udvikling og forandring. Dette indebærer en åben og nysgerrig tilgang, hvor vi forsøger at forstå den unges perspektiv og verdensbillede uden at dømme.

  • Reflekterende teams og samtalepraksis.
  • Vi anvender (afdelingsopdelte og i nogle tilfælde på tværs) reflekterende teams i forbindelse med vores interne mødevirksomhed og supervison, som en del af vores praksis på opholdsstederne og i vores interne skole. Dette giver både de unge og personalet mulighed for at dele deres tanker, oplevelser og følelser i et trygt forum, hvor forskellige perspektiver kan komme frem. Dette er i tråd med den systemiske idé om, at mange perspektiver kan sameksistere, og at dette kan føre til større forståelse og nye handlemuligheder.

– Historiefortælling og genforhandling af identitet.

Ved at arbejde med de unges egne fortællinger hjælper vi dem med at udforske, hvordan deres selvfortællinger kan påvirke deres adfærd og livsvalg. Vi arbejder på at skabe nye og styrkende fortællinger, der fremmer positiv udvikling og en mere nuanceret selvforståelse.

– Inddragelse af netværk og kontekst.

I den systemiske ånd inddrager vi aktivt den unges netværk i behandlingsarbejdet. Dette kan være familie, venner, lærere, eller andre personer, der er vigtige i den unges liv. Vi tror på, at forandring bedst skabes i samspil med dem, som har betydning for den unges hverdag og fremtid.

Afsluttende Bemærkninger.

Vores teoretiske ståsted skaber et fundament for vores arbejde med unge på opholdsstederne og den interne skole. Ved at kombinere systemiske og narrative tilgange med metoder som LA2 skaber vi et miljø, hvor de unge kan udforske deres egne ressourcer og fortællinger på nye måder, og hvor de støttes i at opbygge en positiv og bæredygtig fremtid.

Metodisk Tilgang: LA2

LA2 (Løsningsfokuseret Analyse og Aktion) er en af de metoder, vi anvender for at operationalisere den systemiske og narrative tilgang. LA2-metoden hjælper os med at bevæge os fra analyse til handling ved at fokusere på løsninger fremfor problemer. Den bygger på antagelsen om, at mennesker allerede besidder ressourcerne til at løse deres egne udfordringer, og at vores opgave er at facilitere processer, der fremmer denne erkendelse og handling.

I praksis betyder det, at vi:

– Arbejder målrettet med de unges egne målsætninger og ønsker for fremtiden.

– Identificerer og forstærker allerede eksisterende ressourcer og kompetencer hos den unge.

– Skaber konkrete handlingsplaner, der bygger på de unges egne løsninger og strategier, og som støtter dem i at tage små, men meningsfulde skridt mod deres mål.